Latvijas dabas vērotājs paziņojis, kad Latvijā gaidāms pirmais sniegs un uzsver, ka ziema būs Traka

Latvijas dabas vērotājs ir paredzējis, kad varētu iestāties pirmais sniegs. Šī ziema solās būt īpaši skarba, un tās ietekmi sāksim izjust jau rudenī.

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka oktobris Latvijā būs ar mainīgiem laika apstākļiem.

Pamatojoties uz viņa novērojumiem, pirmais sniegs varētu parādīties jau ap 20. līdz 23. oktobri. Oktobra beigās gaidāmi brāzmaini vēji un spēcīgāki nokrišņi, tostarp krusa vai slapjš sniegs, un dienas temperatūra varētu svārstīties no +3 līdz +8 grādiem.

Šajā periodā, ja pierims ziemeļrietumu vēji un debesis noskaidrosies, naktīs iespējams sals līdz pat -5 grādiem.

Kāds laiks gaidāms oktobrī?

Oktobrim raksturīgi lieti un rudens vēji. Ja mēnesis sākas ar siltumu, tas bieži noslēdzas ar aukstu laiku, un otrādi. Pēc ticējumiem, ja oktobris ir saulains un sauss, tad ziema būs vējaina. Ja mēnesī ir siltas dienas, iespējami silti Ziemassvētki. Miglains Veļu mēnesis sola sniegainu ziemu, bet skaists oktobris liecina par agru un patīkamu pavasari.

Laikapstākļi, kas novēroti svarīgajās dienās augustā (16. augustā) un septembrī (6., 8., 21. septembrī), liecina, ka oktobrī gaidāmi mainīgi laikapstākļi.

Mēneša pirmajā pusē, līdz Vecmiķelim (12. oktobrī), saulainas dienas mijies ar mākoņainām, kuras atnesīs īslaicīgus lietus un reizēm arī krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Dienas laikā temperatūra galvenokārt svārstīsies no +9 līdz +15 grādiem. Līdz Vecajam Miķelim laikapstākļi būtiski neatšķirsies no oktobra sākuma vidējiem rādījumiem.

Mēneša vidū, ap 14. oktobri, laika apstākļi kļūs mainīgi. Pastiprināsies vējš, un piekrastes tuvumā var parādīties rudens vētras. Nokrišņi galvenokārt būs īslaicīgi, galvenokārt lietus. Šajā laikā temperatūra svārstīsies no +10 līdz +15 grādiem.

Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mijas ar saulainākām, un temperatūra saglabāsies rudenīgi vēsa, svārstoties no +5 līdz +10 grādiem dienā. Naktīs daudzviet iespējamas nelielas rudens salnas, kas var iznīcināt pēdējos vasaras ziedus.

Laikā ap 20. līdz 23. oktobri gaidāmas vairākas dienas ar brāzmainiem vējiem un intensīvākiem nokrišņiem, kas var izpausties gan kā krusa, gan slapjš sniegs, ar temperatūru dienā no +3 līdz +8 grādiem. Šajā periodā, ja ziemeļrietumu vēji pierims un debesis noskaidrosies, naktīs iespējams sals līdz -5 grādiem.

Par ziemu raksturojums ir nedaudz atšķirīgs. Skatāmies! Ziema iestāsies pēkšņi. Meteorologi sniegu prognozē konkrētās vietās un noteiktos laikos.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...