Diemžēl, bet no 5. Oktobra Latvijā laiks mainīsies pilnībā! Pilnīga aukstuma kulminācija gaidāma mēneša vidū

Daudzi Austrumeiropas iedzīvotāji šobrīd ir satraukti par to, kādi laika apstākļi sagaidāmi šajā oktobra mēnesī, kad daba pamazām iegriežas rudens sezonā.

Saskaņā ar sinoptiķu sniegtajām prognozēm, 2024. gada septembris šajā reģionā nebūs neparasti karsts, tomēr arī būtisks aukstuma vilnis nav gaidāms. Jāņem vērā, ka laika apstākļi var mainīties ļoti strauji, un tas rada papildu nenoteiktību iedzīvotājiem.

Meteo-TV ārzemju prognožu centra sinoptiķis Iļjins uzsver, ka 5. un 6. oktobrī gaidāms vēl samērā patīkams laiks, ar gaisa temperatūru ap +13 grādiem. Tādējādi Austrumeiropas iedzīvotāji šajās dienās varēs izbaudīt “samta sezonu”, ko raksturo saulains, mēreni silts un sauss laiks.

Tomēr jau no 3. oktobra gaiss pakāpeniski sāks atdzist, un līdz 7. datumam temperatūra var noslīdēt līdz +13 grādiem, vietām var būt arī īslaicīgs lietus. Prognozes liecina, ka ievērojamāks temperatūras kritums gaidāms desmitgades beigās, kad līdz 8. oktobrim gaiss var atdzist līdz +7…+12°C, un dažviet iespējami īslaicīgi nokrišņi. Iedzīvotājiem tas nozīmē, ka jābūt gataviem straujām izmaiņām laikapstākļos un jāseko līdzi jaunākajām prognozēm.

Otrā dekāde: mēreni laikapstākļi un neliels liels nokrišņu daudzums

Oktobra otrajā dekādē paredzama neliela temperatūras paaugstināšanās, kad no 10. līdz 16. datumam termometra stabiņš rādīs +12…+16°C. Šajā laikā ievērojami nokrišņi nav gaidāmi, un laika apstākļi saglabāsies patīkami.

Tomēr dekādes beigās, ap 17. oktobri, atkal gaidāms temperatūras kritums. Gaisa temperatūra noslīdēs līdz +8…+13°C, un vietām iespējams īslaicīgs lietus.

Oktobra trešās dekādes sākums, pēc sinoptiķu prognozēm, joprojām nebūs īpaši silts – temperatūra saglabāsies +8…+13°C, un periodiski iespējams mērens lietus.

Tomēr līdz mēneša beigām Austrumeiropā varētu parādīties tā sauktā “Indiāņu vasara.” Azoru salu ciklons var izraisīt siltāka laika iestāšanos, un temperatūra var paaugstināties līdz +14…+19°C. Šajā periodā nokrišņi visticamāk nebūs gaidāmi, ļaujot iedzīvotājiem izbaudīt jauku, saulainu rudens laiku.

Nakts salnas: ziemas pirmie vēstneši

Sinoptiķi norāda, ka 2024. gada oktobrī varētu piedzīvot nakts salnas. Dažās skaidrās naktīs otrajā dekādē gaisa temperatūra varētu nokrist līdz +3…+8°C. Spēcīgākas nakts salnas, ar temperatūru līdz +2…+7°C, ir iespējamas laika posmā no 19. līdz 21. oktobrim.

Turklāt oktobra beigās, kad gaidāma Aukstuma burzma, nakts temperatūra atkal varētu pietuvoties +2°C, radot apstākļus vieglai salnai augsnē.

Tomēr sliktākais vēl ir priekšā, skaidri sinoptiķi:

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...