Diemžēl, bet no 28. Septembra Latvijā laiks mainīsies pilnībā. Aukstuma kulminācija mūs sasniegs tuvākajās dienās

No 28. septembra Latvijā laika apstākļi piedzīvos ievērojamas izmaiņas, un tas iezīmēs pāreju uz rudens aukstuma kulmināciju.

Gatavojoties šim datumam, ir būtiski apzināties, ka gaidāmie laikapstākļi nesīs ne tikai vēsāku gaisu, bet arī rudenīgas vēsmas, kas skars ikdienas gaitas. Šīs pārmaiņas liecina par to, ka gada aukstākie mēneši ir pavisam tuvu.

Sagaidāms, ka daudzviet Latvijā iestāsies pirmais sals, kas var ietekmēt gan dabas ainavu, gan mūsu ikdienas rutīnu – no rītiem būs nepieciešami siltāki apģērbi, un būs jārūpējas par automašīnu sagatavošanu ziemas apstākļiem.

Šīs temperatūras izmaiņas arī atgādina, ka rudens, lai arī skaists un krāšņs, nes sev līdzi ziemas tuvošanos, liekot cilvēkiem pakāpeniski pielāgoties sezonālajām izmaiņām.

Lai vieglāk tiktu galā ar gaidāmajām pārmaiņām, ir svarīgi sekot līdzi laika prognozēm un veikt nepieciešamos sagatavošanās darbus – izvēlēties piemērotu apģērbu, pārplānot āra aktivitātes un rūpēties par savu mājokli.

Šīs izmaiņas var ietekmēt ikdienas plānus, tāpēc ir ieteicams būt gataviem un elastīgiem, lai pielāgotos mainīgajiem laikapstākļiem.

Dabas sniegtās pārmaiņas rudenī ne tikai atnes vēsumu, bet arī piedāvā jaunas iespējas baudīt skaisto pāreju no rudens uz ziemu. Septembra beigās sagaidāmas vēl krasākas laikapstākļu izmaiņas, kad vēsuma vilnis kļūs izteiktāks un atgādinās par ziemas tuvošanos.

Prognozes liecina, ka līdz 30. septembrim gaisa temperatūra var nokristies līdz +7 līdz +12°C. Vēsums būs jūtams visā valstī, un dažos rajonos var parādīties arī īslaicīgi nokrišņi, kas ir tipiski rudens sezonai.

Šajā periodā mēs varam sagaidīt mērenus laikapstākļus, ar nelieliem nokrišņiem un pārmaiņus saulainiem brīžiem, kas piedāvā rudens cienītājiem baudīt sezonas burvību.

Lai gan septembra otrajā dekādē temperatūra var nedaudz paaugstināties, radot īslaicīgu atvieglojumu no rudens vēsuma, šis siltuma vilnis būs īslaicīgs. Mēneša vidū atkal iestāsies vēsāks laiks, norādot uz pastāvīgākām izmaiņām, kas ved uz ziemas iestāšanos.

Ap 30. septembri sinoptiķi prognozē ievērojamu temperatūras kritumu, kad gaisa temperatūra var noslīdēt līdz +8…+13°C. Šajā periodā iespējams īslaicīgs lietus, kas simbolizēs rudens iestāšanos un aizvien vēsākos laikapstākļus. Rudens vēsmas kļūs izteiktākas, un laikapstākļi pakāpeniski kļūs arvien rudenīgāki, liekot pielāgoties jauniem apstākļiem.

Septembra pēdējā dekādē varētu sagaidīt vēl vienu būtisku pārmaiņu. Dekādes sākumā turpināsies vēss laiks ar līdzīgu temperatūru, ap +8…+13°C, un mēreniem nokrišņiem, kas iezīmēs rudens tuvošanos. Taču, tuvojoties mēneša beigām, sinoptiķi prognozē iespēju, ka Azoru salu ciklons varētu atnest siltāku periodu jeb “Indiāņu vasaru.” Šajā laikā temperatūra varētu paaugstināties līdz +14…+19°C, un nokrišņi samazinātos, ļaujot izbaudīt pāris siltākas un saulainākas dienas, piedāvājot īsu atelpu no rudens pelēcīguma.

Taču lielākās problēmas sāksies jau Tuvākajās dienās. Lūk, ko sinoptiķi ir paziņojuši par gaidāmo aukstumu septembra noslēdzošajās dienās! Būs smagi!

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...