Izskan jau pirmās prognozes par rudens salnām un kad sagaidīsim meteoroloģiskā rudens iestāšanos

Izskanējušas pirmās sinoptiķu prognozes par gaidāmajām rudens salnām un meteoroloģiskā rudens iestāšanos. Izrādās, rudens nav nemaz tik tālu.

Šajā nedēļas nogalē Austrumeiropā sagaidāms pirmais aukstais laiks – naktī uz 22. septembri salnu iespējamība ir “ļoti liela”, kā atzīmē speciāliste. Eksperti norāda, ka šogad meteoroloģiskā vasara ilgs 130 dienas, kas ir vairāk nekā nepieciešamie 99.

Rudens laikapstākļi jau tuvojas, un citviet reģionā gaidāms pirmais rudens aukstums, tostarp nakts salnu iespējamība. Šie laika apstākļi parādīsies līdz ar astronomiskā rudens sākumu.

Rudens ekvinokcija šogad iestājas 22. septembrī, un, kā paredzēts, tieši no svētdienas Austrumeiropas reģionā temperatūra atgriezīsies pie raksturīgajām rudens normām.

Svētdien, 22. septembrī, reģions nonāks arktiskā anticiklona austrumu perifērijā, un aukstā gaisa plūsma nomainīs vasarīgos laikapstākļus, brīdina sinoptiķi. Šīs izmaiņas solās būt ievērojamas, izbeidzot siltos un patīkamās vasaras dienas.

Ekspertu prognozes liecina, ka šajā nedēļas nogalē naktīs temperatūra var noslīdēt līdz +5…+10 °C, savukārt dienā termometra stabiņš nepaaugstināsies augstāk par +17 °C. Patīkamā ziņa ir tā, ka lietus pagaidām nav gaidāms, kas ļaus izbaudīt brīvā dabā pavadītas stundas.

Tomēr ir svarīgi pievērst uzmanību gaisa temperatūras izmaiņām arī augstākos slāņos – 1,5 km augstumā gaisa temperatūra var kristies līdz negatīvām vērtībām. Tas nozīmē, ka galvaspilsētas reģionā ir iespējamas pirmās rudens salnas 2024. gadā. Plānojot brīvdabas aktivitātes šajā nedēļas nogalē, ir vērts ņemt vērā gaidāmās laikapstākļu izmaiņas un piemērot apģērbu atbilstoši vēsākam klimatam.

Sinoptiķis skaidroja, ka pašreizējie laikapstākļi reģionā “atbilst aptuveni desmitajam augustam”, taču līdz nedēļas nogalei gaidāms cits anticiklons. Aukstais gaiss nāks pie mums no pola, pa ziemeļu straumēm. Tādējādi katrs, kam ir vasarnīca vai plāno brīvā laika pavadīšanu, šo temperatūras kritumu izjutīs atšķirīgi. Meteorologs norādīja, ka svētdienas naktī salnu iespējamība ir “ļoti liela”.

Viņa arī piebilda, ka šobrīd Austrumeiropā, tostarp Latvijā, laikapstākļi ir sausi, saulaini un silti, ar temperatūru par četriem līdz pieciem grādiem augstāk nekā parasti. Tāpēc eksperts aicina izbaudīt šīs pēdējās vasaras dienas pirms gaidāmajām izmaiņām.

Ir saņemta informācija, ka anticiklons drīzumā sasniegs arī Latviju, un ir skaidrs, kādi laikapstākļi mūs gaida tuvākajās nedēļās.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...