Meteorologi izplata brīdinājumu, kurš spēkā vēl Pirmdien; Prognozes ir pilnībā mainījušās!

Latvijā no šīs nakts tiek prognozēts ievērojams laika apstākļu pasliktinājums – sinoptiķi no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra brīdina par gaidāmu stipru un ilgstošu lietu.

Nokrišņi skars lielāko daļu valsts teritorijas, radot būtisku mitruma pieplūdumu, kas var izraisīt lokālus plūdus, it īpaši vietās ar sliktu drenāžu un ūdens novadīšanu.

Sinoptiķi norāda, ka šis lietus nebūs tikai īslaicīgs nokrišņu periods, bet gan ilgstoša un intensīva lietusgāze, kas var turpināties vairākas stundas, iespējams, pat līdz nākamās dienas rītam.

Šāda situācija palielina iespēju, ka vairāki reģioni piedzīvos ievērojamu ūdens līmeņa celšanos upēs un citās ūdenstilpēs, kas var radīt ne tikai plūdu risku, bet arī apgrūtināt transporta kustību un lauksaimniecības darbus.

Iedzīvotājiem tiek ieteikts veikt piesardzības pasākumus, īpaši tiem, kas dzīvo zemākās vietās vai pie ūdenstilpēm.

Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, jo stiprs lietus var ievērojami pasliktināt redzamību un radīt slidenu brauktuvi. Tiek ieteikts rūpīgi sekot līdzi jaunākajai laika prognozei un būt gataviem mainīgiem un potenciāli bīstamiem apstākļiem.

Sinoptiķi arī norāda, ka lietus ietekmē var rasties neparedzēti plūdi, kas var būt īpaši bīstami apdzīvotās vietās un pie ūdenskrātuvēm.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgiem, īpaši naktī, kad redzamība ir samazināta, un ņemt vērā, ka ūdens līmenis var strauji mainīties. Šis lietus periods iezīmē būtiskas rudens sezonas laika apstākļu izmaiņas, kas var turpināties arī nākamajās dienās.

Nākamajās dienās atmosfēras apstākļi virs Baltijas jūras un Rīgas līča radīs spēcīgus lietus mākoņus, kas būtiski ietekmēs laika apstākļus gan valsts austrumu daļā, gan Kurzemes ziemeļos.

Šie mākoņi pamazām virzīsies uz sauszemes, atnesot stipru un ilgstošu lietu, kas skars plašas teritorijas. Dažās vietās, īpaši Vidzemē, gaidāmi ļoti stipri nokrišņi, kas vietām var radīt ne tikai neērtības, bet arī reālus plūdu riskus.

Lietus sāksies jau agri no rīta un turpināsies ar pārtraukumiem visas dienas garumā. Vietām lietus var būt intensīvs un ilgt vairākas stundas, radot apstākļus, kas apgrūtinās ikdienas dzīvi un kustību, gan kājāmgājējiem, gan transporta līdzekļiem. Paredzams, ka lietus mākoņi saglabāsies arī nākamajā naktī, nodrošinot nemitīgu nokrišņu pieplūdumu, kas var izraisīt ūdens līmeņa celšanos vietējās upēs un strautos.

Šie nokrišņi skars gan lauku apvidus, gan pilsētas, un daudzas vietas piedzīvos ievērojamu ūdens daudzumu, kas var izraisīt lokālas peļķes un ūdens uzkrāšanos uz ceļiem un ielām. Tas īpaši ietekmēs tās vietas, kur jau ir vājš ūdens novadīšanas tīkls, radot iespējamu infrastruktūras pārslodzi.

Taču pats nepatīkamākais tikai vēl var sekot! Lūk, kas nupat ticis paziņots : 

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...