Prognozes ir pilnībā mainījušās – Sinoptiķi jau laicīgi brīdina par gaidāmām dabas stihijām Tuvākajās dienās

Jau iepriekš meteorologi brīdināja par gaidāmiem laikapstākļiem nākamās nedēļas sākumā un vidū, kas solās būt īpaši izaicinoši.

Paredzēts, ka Latviju skars ļoti intensīvs karstuma vilnis, kas ievērojami pārsniegs iepriekšējos gadu karstuma rekordus.

Tomēr meteorologi uzsver, ka karstums nav vienīgā problēma, par kuru šobrīd būtu jāuztraucas.

Šī svelme var radīt ne tikai diskomfortu, bet arī nopietnus draudus veselībai un drošībai, īpaši gados vecākiem cilvēkiem, bērniem un tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas.

Papildus karstumam pastāv arī risks, ka strauji pieaugošā temperatūra izraisīs citas problēmas, piemēram, sausuma dēļ pastiprinātu ugunsbīstamību, kā arī pēkšņas un spēcīgas vētras, kas varētu radīt ievērojamus postījumus infrastruktūrai.

Sinoptiķi aicina iedzīvotājus būt gataviem arī iespējamām izmaiņām ūdens piegādē un elektroapgādē, jo karstuma dēļ palielinās slodze uz energoapgādes sistēmām.

Tādēļ iedzīvotājiem tiek ieteikts sekot līdzi jaunākajai informācijai un būt īpaši piesardzīgiem, plānojot jebkādas āra aktivitātes nākamās nedēļas laikā.

Sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par to, ka tuvākajās dienās Latviju skars pērkona negaiss, kas varētu būt īpaši spēcīgs un ilgstošs. Šie negaisi būs saistīti ar stiprām un intensīvām lietusgāzēm, kas vietām var izraisīt lokālus plūdus, īpaši pilsētu teritorijās, kur kanalizācijas sistēmas nespēj pietiekami ātri novadīt lielo ūdens daudzumu.

Papildus lietum, iedzīvotājiem jābūt gataviem arī uz ļoti spēcīgu vēju, kas var sasniegt vētras spēku, radot nopietnus draudus gan cilvēkiem, gan infrastruktūrai.

Paredzams, ka vējš varēs izraisīt koku lūšanu, elektrības padeves traucējumus un pat bojājumus ēkām, īpaši tām, kuras ir slikti uzturētas vai atrodas atklātās vietās.

Negaisa laikā iespējami arī krusas nokrišņi, kas varētu radīt postījumus lauksaimniecības kultūrām un transportlīdzekļiem, kas atrodas ārpusē.

Iedzīvotāji tiek aicināti savlaicīgi sagatavoties šiem laikapstākļiem, novietot automašīnas drošās vietās, nostiprināt viegli pārvietojamus priekšmetus uz balkoniem un pagalmos, kā arī izvairīties no liekas uzturēšanās ārpus telpām negaisa laikā.

Ir svarīgi sekot līdzi sinoptiķu jaunākajiem brīdinājumiem un laikapstākļu prognozēm, lai varētu savlaicīgi reaģēt un izvairīties no iespējamām briesmām.

Tomēr arī šajā situācijā ar to viss nebeidzas. Sinoptiķi paziņojuši, kā šīs visas lietas mūs ietekmēs nākamās nedēļas sākumā, it īpaši ņemot vērā milzīgo svelmi un spēcīgos pērkona negaisus, varam sagaidīt vēl trešo nepatīkamo pusi :

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...