Izskan bažas, ka jau rīt Latviju var sasniegt Postošāka vētra, nekā iepriekš Bauskā; Kuri reģioni var tikt skarti?

Pēdējās dienās dabas stihijas ir kļuvušas par karstu diskusiju tematu medijos un ikdienas sarunās, izraisot plašu sabiedrības interesi.

Vakar Bauskā, kur negaisa laikā vējš un pērkona negaiss izrādīja savu spēku, tika nodarīti nopietni postījumi. Spēcīgās vēja brāzmas salauza kokus un pārraida elektrības vadus, atstājot daudzus mājsaimniecības bez elektrības.

Šie dabas spēki ietekmēja ne tikai Bausku, bet arī apkārtējās teritorijas, kur iedzīvotājiem nācās piedzīvot līdzīgas sekas.

Sinoptiķi tagad brīdina par gaidāmajām vēl spēcīgākām vēja brāzmām un iespējamiem plūdiem, īpaši piekrastes zonās.

Prognozes liecina, ka vējš dienas laikā var sasniegt orkāna spēku, kas radīs papildu riskus cilvēkiem un infrastruktūrai, palielinot potenciālo kaitējumu.

Šāda veida apstākļos ir būtiski būt īpaši uzmanīgiem un gataviem ātri reaģēt uz mainīgajiem laika apstākļiem, lai nodrošinātu savu drošību un aizsargātu īpašumu.

Svētdienas, 28. jūlija vakarā, Latvijā ir gaidāma spēcīga vētra, kas pirmdien var kļūt par vienu no visspēcīgākajām vasaras vētrām, kāda jebkad reģistrēta mūsu novērojumu vēsturē.

Sinoptiķi izsaka nopietnu brīdinājumu par gaidāmo stihiju, jo tās intensitāte var izraisīt ievērojamus postījumus. Turklāt ir prognozētas arī ļoti stipras lietusgāzes, kas var pastiprināt vētras ietekmi.

Vētra sāks attīstīties svētdien, kad no dienvidrietumiem Latvijā ienāks spēcīgs ciklons.

Šis ciklons ātri pastiprinās savu ietekmi, un pirmdien tas virzīsies uz austrumiem. Vēja spēks sāks pastiprināties jau svētdienas pievakarē, un pašreizējās prognozes norāda, ka vētras maksimālā intensitāte būs pirmdienas naktī un dienas pirmajā pusē.

Valsts centrālajā daļā vējš var sasniegt brāzmas ar ātrumu no 22 līdz 27 metriem sekundē, savukārt Rīgā un Vidzemes piekrastē vējš var pastiprināties vēl vairāk, sasniedzot pat 30 metrus sekundē.

Šāda vēja ātruma brāzmas ir ārkārtīgi intensīvas un var radīt ievērojamus bojājumus ēkām, infrastruktūrai un apkārtējai videi.

Papildus stiprajam vējam sinoptiķi prognozē arī lielas lietusgāzes, kas var izraisīt plūdus un pārpludināt zemu esošas teritorijas.

Šīs lietusgāzes vēl vairāk pastiprinās vētras radītos postījumus, apgrūtinot pārvietošanos un radot papildu riskus iedzīvotājiem.

Šādās situācijās ir būtiski būt labi sagatavotiem. Iedzīvotājiem jāseko līdzi jaunākajām laika prognozēm un brīdinājumiem no atbildīgajām iestādēm.

Ieteicams nostiprināt mājas struktūru, pārbaudīt logu un jumtu stāvokli, kā arī izstrādāt ārkārtas plānu, lai ātri reaģētu, ja situācija kļūst kritiska.

Tāpat jānodrošina pietiekami krājumi ar pārtiku, ūdeni un medikamentiem, un jāizstrādā plāns evakuācijai, ja tā kļūst nepieciešama.

Gaidāmā vētra var būt īpaši bīstama, tāpēc svarīgi ir rūpīgi sekot līdzi jaunākajām prognozēm un būt gataviem visiem iespējamajiem izaicinājumiem, ko tā var nest.

Iedzīvotājiem jābūt informētiem un jāveic visi nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai samazinātu riskus un aizsargātu sevi un savus tuvākos šīs spēcīgās stihijas laikā.

Taču situācija ir gaidāma tik kritiska, ka, visticamāk, tiks izplatīts sarkanais brīdinājums un cilvēkiem vajadzēs laicīgi izdomāt kā rīkoties, jo lauzti koki un pārauta elektrība būs ierasta parādība. Taču sinoptiķi steidzami brīdina par vēl kādu lietu, kura šobrīd jāņem vērā pilnīgi visiem Latvijas valsts iedzīvotājiem : 

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...