Aukstuma vilnis, pamatīga krusa un spēcīgi pērkona negaisi! Sinoptiķi ceļ traci, kas notiks jau no 27. Jūnija

No 27. jūnija Austrumeiropā centrālajā daļā gaidāms spēcīgs Melnās jūras ciklons, kas nesīs intensīvas un ilgstošas lietusgāzes, vietām arī spēcīgu pērkona negaisu.

Sākot ar šīm dienām, temperatūras saglabāsies augstas, bet tuvojoties jūnija beigām, situācija strauji mainīsies. Dienvidu ciklons pakāpeniski aizvietosies ar anticiklonu no dienvidrietumiem, līdz ar to lietus apstāsies, un temperatūra pieaugs līdz +31 grādiem pēc Celsija.

Centrālajā Austrumeiropas reģionā prognozējami mēreni nokrišņi, kas vietām var pārvietoties ar vietējiem pērkona negaisiem, savukārt dienvidos termometru stabiņi strauji pacelsies līdz +35-37 grādiem pēc Celsija! Prognozēts, ka daudzviet būs ļoti stiprs karstums.

Nākamās nedēļas beigās Eiropas daļā ienāks aukstā fronte, kas radīs ievērojamu temperatūras krišanos. Dažviet gaidāms, ka termometri nepakāpsies virs +18-23 grādiem pēc Celsija, un citviet pat samazināsies līdz +10-15 grādiem pēc Celsija.

Šādas straujas un neparedzamas laika apstākļu izmaiņas varētu radīt ievērojamu kaitējumu infrastruktūrai, lauksaimniecībai un enerģētikas sistēmām. Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi īstenot preventīvus pasākumus, ieskaitot savlaicīgu iedzīvotāju informēšanu, ārkārtas situāciju reaģēšanas dienestu sagatavošanu un iedzīvotāju apmācību par drošības noteikumiem.

Pirmā sērija drošības noteikumu pērkona negaisa apstākļos ir balstīta uz Gausa-Ostrogradska teorēmu par elektriskā lādiņa izkliedi. Saskaņā ar šo principu, visāda veida elektriskais lādiņš iekšpusē vadītājā ir drošs. Tādēļ, pērkona negaisa laikā cilvēki var justies aizsargāti gan automašīnā, zem autobusu pieturas jumta vai pat tirgus kioska.

Ja laika apstākļi negaidīti pasliktinās un ir nepieciešams meklēt patvērumu, šīs vietas ir piemērotas drošai patvēruma atrašanai. Pat ja zibens uzdurtu jebkuru no šiem aizsargājošajiem objektiem, tas neietekmētu cilvēkus iekšpusē: elektriskais lādiņš vienkārši momentāni nonāktu zemē, sekojot ārējai sienai.

Diemžēl, bet šobrīd sinoptiķi ir paziņojuši vēl ko nebijušu un tas šķiet jau nedaudz biedējoši, kā gan laikapstākļi var mainīties tik strauji? Lūk, kas gaidāms jau tālākajās dienās un tas būs nopietni:

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...